Ontstaan

Baie Dankie is gestart als een persoonlijk initiatief van familie de Gier en familie Niks. Door de adoptie van hun (klein-)kinderen kwamen zij in contact met mensen in Zuid-Afrika die het heel moeilijk hebben en zonder hulp niet verder kunnen. De families wilden graag meer doen dan geld overmaken en besloten met zijn allen een jaar naar Zuid-Afrika te gaan om zich vrijwillig in te zetten voor de mensen daar.

De Gierkes (zoals ze daar werden genoemd) gingen in Zuid-Afrika samenwerken met de pas opgerichte organisatie Norsa in Wellington, een dorp in de buurt van Kaapstad. Mede dankzij alle steun en giften uit Nederland, hebben zij heel veel kunnen doen en betekenen voor de kinderen en volwassenen daar. Eén van de bijzonderste uitspraken van een vrouw uit de wijk was: “Ik voel me eindelijk weer mens sinds jullie komst”.  Het was een geweldig mooi en bijzonder jaar! Het mooiste jaar van hun leven. De bevolking uit de sloppenwijk liet dat ook weten bij het afscheid en zij voelden zich als familie van elkaar. Het jaar heeft heel wat teweeg gebracht en daarom besloten de familie de Gier-Niks om het persoonlijk initiatief om te zetten in een stichting: Stichting Baie Dankie Holland.

Op 18 juli 2008 werd de stichting een feit. Op de verjaardag van de inmiddels overleden en grootste leider van Zuid-Afrika, Nelson Mandela.

Intussen bestaat de stichting bijna 10 jaar en hebben we met elkaar de afgelopen jaren veel kunnen doen en betekenen. Het bestuur is uitgebreid met personen die zelf ook de projecten hebben bezocht en daar hebben geholpen. Naast het bestuur is er ook een actiegroep die allerlei acties bedenkt en mede-uitvoert om op die manier geld op te halen voor de projecten daar en de mensen hier in Nederland kennis laat maken met Zuid-Afrika en zijn mooie en minder mooie kanten.