Deze maand willen we ons extra richten op de “maatjies” (vriend van Baie Dankie). Een maatjie van Baie Dankie is iemand die voor €5,- per maand onze stichting steunt. Met dat geld zorgen we voornamelijk voor het Baie Dankie huis waar kinderen worden opgevangen die om verschillende redenen niet thuis kunnen wonen (bijv. ouders zijn overleden of erg ziek, ouders zijn verslaafd of leven op straat). Ze worden verzorgd door onze Foster moeder Daphne. Er kunnen maximaal 6 kinderen worden opgevangen. Ze krijgen eten, kleding, medische zorg, liefde en aandacht en ze gaan naar school. De kinderen blijven in de wijk waar ze voorheen ook woonden en blijven zo onderdeel van de gemeenschap en hun cultuur.

Op dit moment hebben we 53 maatjies, maar om alle kosten te kunnen dragen die bij het Baie Dankie huis horen, zijn we op zoek naar nog meer maatjies. Misschien wil je na het lezen van onderstaande verhalen eens nadenken of je maatjie wilt worden of ken je mensen die dat misschien zouden willen.

Wij (Nel en Saskia) zijn gezellig op visite geweest bij ons allereerste maatjie: Wil Kars. Tien jaar geleden hadden we alle formaliteiten om een stichting te worden nog niet achter de rug of haar inschrijving als maatjie was al bij ons binnen. Nel vertelt hierover dat ze dat zo heel bijzonder had gevonden, dat iemand zo snel ons wilde steunen.

Wil Kars geeft aan dat ze het doel, kinderen helpen in Afrika zo mooi vindt van Baie Dankie. Wil: “Ik heb altijd iets met Afrika gehad en het is zo mooi hoe Baie Dankie dat doet. Vrouwen uit de wijk helpen de kinderen. Gewone vrouwen die zich inzetten om de kinderen een betere toekomst te geven. Eigenlijk zou er genoeg moeten zijn voor iedereen in deze wereld. Gek eigenlijk dat het zo slecht verdeeld is. Zelf heb ik jaren bij de Wereldwinkel geholpen en daar werken ze op zo’n zelfde manier: de mensen ver weg een betere toekomst geven door hier hun spullen voor een goede prijs te verkopen. Mensen vinden het soms vreemd dat je dit vrijwillig doet, helpen bij de Wereldwinkel”. Maar Nel en Wil vinden het juist prachtig om zich zo in te kunnen zetten voor de mensen die het vaak zo moeilijk hebben. Daar willen ze niks aan verdienen.

Nel; “mensen vragen wel eens hoe dat zit met de reizen die we maken voor Baie Dankie, maar we betalen alles zelf, van ticket tot verblijf, van autohuur tot maaltijden etc. Al het geld wat we binnen krijgen bij Baie Dankie wordt besteedt aan de kinderen in Zuid-Afrika”. Wil: “Dat is ook een reden geweest om maatjie te worden. Ik ken jullie en weet dat het geld goed terecht komt. Bij andere organisaties is het soms maar afwachten hoe ze het doen. Wat ik ook zo mooi vindt, dat zijn die reizen met de jongeren zoals vorig jaar. Het is belangrijk voor hen dat ze die ervaringen opdoen. De komende tien jaar moeten jullie maar doorgaan zoals jullie nu doen. Jullie mogen trots zijn op wat jullie allemaal al gedaan hebben voor zoveel mensen in Zuid-Afrika. Ik hoop dat ik door dit stukje mensen gemotiveerd heb om ook maatjie te worden”!

Het volgende verhaal gaat over die jongerenreis waar Wil Kars al over sprak. De tekst is geschreven door de ouders van Kim (17), één van de deelneemsters van de reis van vorig jaar.

Categorieën: Laatste nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *