Reisverslag van Nel, Zoë en Saskia naar Zuid-Afrika:

In juli was het zover. Zoë, Nel en Saskia gingen voor bijna vier weken naar Wellington om de projecten te bezoeken en de contacten daar te onderhouden. Het is altijd goed om regelmatig naar Zuid-Afrika te gaan zodat er afspraken gemaakt kunnen worden, materiaal gekocht/geregeld kan worden en puntjes op de i gezet kunnen worden. Natuurlijk onderhouden we vanuit Nederland ook regelmatig contact met NorSa, de organisatie waar we mee samenwerken. Binnenkort bestaat NorSa 10 jaar. Toen wij als familie in 2007 voor een jaar vrijwilligerswerk gingen doen in Wellington bestond NorSa uit twee mensen: Marietjie en Petra. Op dit moment zijn er meer dan 100 mensen in dienst van NorSa. Dat betekent dat meer dan 100 gezinnen inkomsten hebben en dat al die 100 mensen heel veel kunnen betekenen voor heel veel andere gezinnen qua hulp en begeleiding. Begin oktober viert NorSa dit jubileum met de gezinnen, werknemers en sponsors. Koos en Erik zullen Baie Dankie vertegenwoordigen (bekostigen dit zoals altijd zelf).

Foster Homes:

Het gaat goed met de vier Foster Homes (waaronder het Baie Dankie huis). Ook ditmaal hebben we weer gezien wat een prachtig en intensief werk de Foster Home moeders doen. Petje af voor deze vrouwen die elke dag weer klaar staan voor zo’n 6 a 8 kinderen die in hun huis wonen. Deze kinderen hebben vaak al erg veel meegemaakt in hun jonge leventje en dat maakt het begeleiden/opvoeden van deze kinderen soms lastig. Het is, net als in elk gezin, niet altijd even makkelijk om ze groot te brengen. Zeker nu een aantal kinderen aan het puberen zijn. De voorzieningen en materialen zijn in Zuid-Afrika niet altijd voorhanden en de omstandigheden maken het leven niet altijd makkelijk. De liefde van de Foster Home moeders doet echter heel veel goeds voor deze kinderen.

Dankzij een sponsor uit Nederland zijn we met twee Foster Homes naar de Mc Donalds geweest. Wat een feest voor de kinderen! Zingen en applaudisseren in de bus, lekker spelen bij de Mc Donalds en natuurlijk genieten van de Happy Meals en Ice-cream. De foto’s zeggen genoeg.

We hebben ook spullen kunnen kopen voor de Foster Homes zoals o.a. een bankstel, bed, dvd-speler en speelgoed. Ook hebben we wat mankementen in de huizen genoteerd zodat NorSa die kan laten maken. Bez, de man van Marietjie, werd gelijk aan het werk gezet. Op de foto de trotse Foster Home moeder Agnes op haar nieuwe bank.

Het Baie Dankie Huis kreeg tijdens onze reis twee nieuwe kinderen. Twee zusjes van zeven en twee jaar oud die met hun ouders onder de brug woonden. Ontzettend fijn dat deze meisjes nu opgevangen worden. We hebben (school-)kleren en wat speelgoed voor hen gekocht dankzij een paar sponsors van Baie Dankie . Het zijn twee schatten die helaas al veel te veel mee hebben gemaakt in hun leventje. Hopelijk kunnen ze nu echt kind zijn en zich ontwikkelen tot gelukkige persoontjes.

Sponsorkinderen:

We hebben alle sponsorkinderen die via Baie Dankie worden gesponsord ontmoet. Ook hebben we hen schoolspullen en wat lekkers kunnen geven. Het is mooi om te zien hoe hard ze groeien en hoe mooi ze zich als persoon ontwikkelen. De verslagen over deze kinderen hebben we gemaild naar de sponsors. Het is vaak moeilijk om te lezen dat veel van de kinderen het zo zwaar hebben in hun dagelijks leventje. Gelukkig krijgen ze goede hulp en begeleiding van NorSa en dat kan gerealiseerd worden door de sponsors van Baie Dankie.

Schoolkleding:

Dankzij de Lingelaar in Beesd hebben we veel kinderen in de Doorns blij kunnen maken met schoolkleding. De Lingelaar heeft Baie Dankie drie jaar geholpen met geld inzamelen en daar zijn we de school heel erg dankbaar voor. De leerlingen van de Lingelaar hadden ook kaarten geschreven en meegegeven voor de kinderen in Zuid-Afrika. Daar waren de kinderen op het project en in de Foster Homes maar wat trots op en blij mee.

Kombuis:

Helaas is er vanuit de gemeente nog geen vergunning om met de bouw van de nieuwe kombuis(keuken) te beginnen. Een groot deel van het geld voor de bouw is gelukkig wel al binnen d.m.v. sponsoring en daar zijn we de sponsors heel erg dankbaar voor. Elke dag worden er vanuit de kombuis honderden mensen gevoed en dat is voor hen van levensbelang. De oude kombuis voldoet echter niet meer aan de veiligheids- en hygiënenormen en moet dus hoognodig vervangen worden. We hopen snel op goed bericht vanuit de gemeente.

Paardrijden:

Elke maandag gaat een groepje kinderen paardrijden als vorm van therapie. Het gaat om kinderen die het thuis heel erg moeilijk hebben, die qua gedrag of motoriek veel baat hebben bij het paardrijden etc. Er worden allerlei oefeningen met het paard gedaan en het is prachtig om te zien hoeveel zelfvertrouwen die kleintjes krijgen met zo’n groot dier naast zich. Er worden ook opdrachten gegeven waardoor meerdere ontwikkelingsgebieden worden geoefend (tellen, de kleuren, bewegingsoefeningen, verzorging etc.).

Wat in dit verslag geschreven wordt, is maar een klein deel van wat er allemaal op de projecten gebeurt. Zo is er naschoolse opvang waar kinderen huiswerk kunnen maken en creatief bezig kunnen zijn. Er worden baby’s opgevangen die voor adoptie gaan. Gezinnen krijgen medische zorg op het project of worden begeleid om naar een ziekenhuis te gaan. Ook thuis krijgen deze gezinnen hulp bij de opvoeding en ze leren omgaan met moeilijkheden. Er zijn in de wijk meerdere kombuizen waar voedsel uitgedeeld wordt aan de allerarmsten. Er zijn vier voetbalteams die trainen en wedstrijden spelen. Er wordt voorlichting gegeven etc. Fijn dat we dit allemaal met elkaar kunnen doen. Wij hier vanuit Nederland door acties en sponsoring en zij daar in Zuid-Afrika met al hun liefde, tijd en energie.

Baie drukkies van ons almal aan julle almal, Nel, Zoë en Saskia

Categorieën: Laatste nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *