Molweni (hallo allemaal),

Mijn naam is Esmée Meijdam en op dit moment ben ik in Zuid-Afrika om daar een sportproject (Sport’s Mee) op te zetten in Mbekweni. In samenwerking met NorSA wil ik de kinderen en volwassenen verschillende de sporten aanbieden. Met dank aan verschillende sponsoren is er een container vol met sport en spelmateriaal onderweg. Helaas is deze nog niet op bestemming waardoor ik nog niet daadwerkelijk kan starten met het project. Ondertussen ben ik al wel een aantal keer bij de After school care geweest om daar de kinderen vast enthousiast te maken en te leren kennen.

Wanneer ik hier de eerste keer kwam, keken de kinderen mij vreemd aan maar al snel kwamen ze naar mij toe om te vragen wie ik was. Toen ik vertelde wat ik kwam doen en dat er een container onderweg is vol met sportspullen begonnen ze allemaal te glunderen. Wat was dat gaaf om te zien en ik ben ook heel benieuwd wat de reactie van de kinderen zal zijn als de container daadwerkelijk arriveert.

 

Tot nu toe heb ik wel wat spellen met de kinderen gedaan maar ik merk wel dat vooral de jongere kinderen de uitleg lastig begrijpen. Een groot gedeelte van de kinderen spreekt alleen Kosa dat is echt een taaltje van de donkere gekleurde mensen. Als ik een spel in het Engels of Zuid-Afrikaans uitleg snappen de kinderen het vaak nog niet, hierdoor lopen ze soms weg tijdens het spel. Wat soms erg vervelend is als je een even aantal nodig hebt. Maar gelukkig zijn er vaak wat oudere kinderen die wel Engels en/of Zuid-Afrikaans spreken en het met liefde vertalen.

Daarnaast is verstoppertje toch wel één van de favoriete spelletjes. Ik heb dit nu ongeveer al zo’n 20 keer gespeeld met ze en het blijft leuk. Daarnaast zijn we ook aan de slag gegaan met Anne Maria Koekkoek, wat ook redelijk in de smaak valt. Tot de container er is, kan ik gelukkig wel al met de kinderen aan de slag. Maar ik kan niet wachten om echt met de materialen aan het werk te kunnen en echt te kunnen starten.

Ik ben ook al een paar keer mee op pad gegaan met het team dat hiv testen afneemt en hier informatie over verteld. Wat ik hieraan het meest bijzonder vond is dat er een meisje van 18 langskwam en die al eerder een hiv test had gedaan. Ze wist eigenlijk al dat ze hiv positief was maar wilde zich graag nog een keer testen… zelfde uitslag. Later die ochtend kwam ze nog een keer voor een zwangerschapstest (dat doen ze dus ook) en ze bleek ook nog zwanger te zijn. Ik denk wel dat dat iets is wat ik niet snel zal vergeten. Daarnaast ben ik tijdens zo’n ochtend ook meegenomen voor een wandeling door Mbekweni en hebben mijn “prive gidsen” mij allerlei dingen laten zien, die ik anders waarschijnlijk nooit had gezien. Want als blank meisje alleen in je eentje door Mbekweni lopen wordt niet erg aangeraden.

Ik ben hier nu een maand en heb er gelukkig nog vier te gaan om met deze mooie mensen te werken en van het prachtige land te genieten.

Helaas heb ik nog geen foto’s dat ik met de kinderen aan het sporten ben, maar deze houdt u tegoed. Wel staan er al wat filmpjes op de Facebookpagina Sport’s Mee.

Categorieën: Laatste nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *